Sunday, September 4, 2011

Setaraf atau Serasi?

Assalamualaikum wbt.

Topik pada hari ni mostly ada kena mengena dengan semua pihak. Am I right? hehe. Actually aku bukan pakar ke or  tahu sangat pasal cinta dan perhubungan nih. Tapi aku just tak puas hati dengan trend percintaan manusia sekarang nih. Kuat sangat memilih darjat dan harta. Semua nak yang setaraf, kaya, handsome, tinggi lampai, cantik, molek, comel, dan yang sewaktu dengannya. Okey fine, aku pun kadang kadang memilih gak kalau nak cari pasangan hidup. Sebab tu lah membujang sampai sekarang. Okey not cool. haha. Tapi jangan la TERLALU memilih sampai nak yang terlalu perfect. Nobody's perfect okeyy. Admit it. 


Okey lah. Aku nak tanya korang, korang prefer yang setaraf or serasi? Mesti ada yang jawab, 'of course la yang setaraf. Nanti boleh dapat kerja yang bagus demi masa depan keluarga dan anak-anak. Nanti tak ada lah kena masuk rancangan Bersamamu TV3. HAHA' *andaian sahaja. Ehhh boleh famous apee? kekeke :p Then, mesti ada yang jawab, 'I prefer yang serasi. Dapat menjamin perhubungan. Boleh hidup bahagia untuk selamanya. Tak nak cerai-cerai ni. Kalau boleh nak seorang je dalam hidup ni. Susah senang biar bersama.' *I like this statement. :) Haha.

Nowadays ni kan, ramai yang pandang sijil, diploma, degree, master, PhD dan segala sijil yang wujud kat muka bumi ni. Korang pernah terfikir tak, yang segala sijil tu tak bawa ke mana pun. Era moden sekarang ni, ramai yang menganggur tahu tak? And suprisingly, yang menganggur tu mostly nye lepasan degree, diploma, and master pun ada. IDK. Maybe. Mak aku pun selalu cakap, 'sekarang ni kau cari kerja mana-mana pun, orang tak pandang sangat sijil kau tu. Tu untuk syarat je. Orang pandang pengalaman kau. Tahu? P.E.N.G.A.L.A.M.A.N. Kalau korang kejar yang handsome, cantik, kaya, tapi tak ada pegangan hidup buat apa? Tak menjamin masa depan pun.

Biarlah dia tak belajar tinggi-tinggi. Tapi ada budi pekerti, berhati mulia, manis *muka, ada rupa, cantik hati budi dan bahasa, hidup bersederhana dan yang sewaktu dengannya. Kan kan? Hehe. Kalau kau dah serasi dengan orang seperti itu, buat apa kau nak pandang darjat dia lagi. Tu semua tak penting. Nabi Muhammad pun ada berkata dalam hadisnya.  Carilah yang beragama, berharta, berkuturunan baik, dan kecantikannya. Berharta tu bukanlah yang kaya-raya. Tapi mampu untuk menjana hidup pasangan. Tapi kalau dah jodoh korang dengan orang kaya, berhati mulia, rezeki korang lah tuh. Jangan lupa bersyukur. Terima si dia seadanya. 


Ish aku ni macam berceramah lah plak. Nak menyampah boleh? Hehe. No la. Aku cuma nak share, ada member yang aku kenal, ada sorang mamat ni minat kat dia. Tapi dia tak nak sebab mamat tu tak ada degree walaupun dah kerja. Dia ada SPM je. So what? Dia dah kerja kan? Dah ada duit sendiri. Tak pakai duit mak bapak dia pun. Dia bagitau dia suka kat kau tu tandanya dia yakin dia boleh sara hidup kau kan. *Tapi pesanan untuk kaum lelaki juga. Kalau nak anak dara orang, pastikan dulu duit poket korang tu berisi ye. Nanti jangan salahkan orang pompuan sebab terlalu memilih. Okey? Tips baikk nih. Hikhik Pastu ada lagi satu cerita, Member aku ni suka kat mamat ni. Mamat ni pun sebenarnya suka kat dia. Tapi mamat ni tak nak sebab minah ni ada Degree. Dia ada Diploma je. So, dia rasa tak layak nak berdamping dengan pompuan tuh. Apa aku boleh katakan ialah, that guy is STUPIDO. Pompuan degree suka kat kau wehhh. Kau dah la ada Diploma je. Pastu nak memilih plak. Nak rendah diri konon. Ego tinggi. Kau kena bersyukur ada orang suka dengan kau, diri kau, bukan pangkat kau. huh. Marah ni. Kesian member aku tu. Siang malam termenung je. #Okey itu tipu. Dongeng. Tapi logik kan? *sambil angkat kening.




So, kesimpulannya, cari lah yang serasi. Jangan terlalu bandingkan pangkat dan darjat masing-masing. Yang penting cantik dalaman. Bukan luaran. InsyaAllah bahagia dunia akhirat. :) Maaf kalau terkasar bahasa ye. Tengah emo ni. Hahaha. Kbai. 


Ell.
Thanks for reading this entry!

Friday, September 2, 2011

Teka-teki Teka-tekuk. Memang nak kena LEPUK!


Antara teka-teki yang memang bikin panas punya soalan:


1) Lubang ape yang rasanye hangat, nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pastu lu tido balik….

2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M opp!!! salah EPL laaa

3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

4) Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Answer: Kuda belang….cube kira brape black belt dia ade.

5) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

6) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis ‘TARIK’

7) Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki…siapakah saya?
Answer: Pembohong…

8) Apa dia ‘Jauh di mata, dekat di hati’?
Answer: Usus

9) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

10) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak

11) Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan ‘buaya’

12) Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Answer:Sekretari baik………………’Selamat pagi Boss’
Sekretari kurang baik………..’Dah pagi ni Boss’

13) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang…heheheh

14) Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur

15) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung

16) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah ‘kringgg’ bole diangkat…

17) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa …gile ape…

18) Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah……
Hahahahahahahahhhahahahh !!!!!!!


Sumber: Member facebook merangkap lecturemate aku. btol ke aku cakap tu? ahhh lantak. :p Much thanks to member aku tu. hehe


Ell.
Thanks for reading this entry!