Kali ni Vell nak share pasal pasta. ni salah satu ma fevret foooddddd....hihi
Mentang2 la dalam bulan pose..nak cite pasal makanan lak...macam tak sesuai jerkk... tak pe lah...ni sekadar share jer..."sharing is caring rite???...haaaaaaa...
Sejarah pasta
Pasta ni kan ia adalah makanan yang dibuat dari campuran tepung terigu,ayak air,telur dan garam.Pasta ni ada macam2 bentuk dan ukuran tauu..Ia adalah masakan ITALIANO..hihihi..Pasta ni boleh dijadikan pelbagai jenis hidangan setelah dimasak dengan method REBUSSS.
Jenis-Jenis Pasta
Ia terdiri dari berbagai bentuk dan ukuran. Di Italia terdapat lebih dari 650 jenis pasta dan hampir setiap tahun tercipta bentuk yang baru. Pasta yang berbentuk seperti panjang-panjang seperti mi disebut spageti, variasi yang lebih kurus disebut vermicelli, variasi yang panjang dan pipih seperti kwetiau disebut linguine, sedangkan versi yang agak tebal disebut fettucine.
Nama jenis pasta biasanya diambil berdasarkan nama-nama bentuk pasta dalam bahasa Italia. Pasta berbentuk pendek-pendek seperti pena disebut penne, sedangkan pasta berbentuk kupu-kupu disebut farfalle.Ada lagi......
Ada macam2 jenis pasta yang popular seperti:
Spaghetti
macaroni
lasagna
fettuccine
penne
farfalle
agnolini
bigoli
tortellini
cappelletti
Pasta ni kan dibuat dari tepung terigu somalina(hasil gilingan biji gandum durum dicampur telur sampai jadi kaler kuning cerah).Bila dah masak Ianya akan bersifat sedikit kenyal.Tapi kalau buatan Amerika,dorang selalu campurkan tepung terigu Farina dan Semolina sampai jadi tekstur yang lebih lembut untuk dijadikan makanan macam KASEROL.
tepung terigu
casserole
Kat Itali,pasta ni selalu dorang jual dalam keadaan kering.Dorang buat pasta kering ni guna adala mesin dorang.nak potong camna2 pon boleh..ikutla paten apa yang dorang nak.Selalunye dorang giling adunan tu jadi lembaran then baru lah dipotong and dicetak ikut kreativiti masing2...heeeeeeeee~
Kalau dalam bahasa Inggeris,pasta ni adalah sebutan untuk macam2 jenis masakan dengan bahan utama salah satu atau pape jenis pasta yang diberi rempah dan sos.Ada macam2 sos macam primavera la..spicy arrabiata,seafood,carbonara,...macam2 laaa....
kalau serve dengan kuah@sup = "pasta in bordo"
serve asing dengan sos = "pasta asciutta"
serve cara bakar isi@diisi dengan daging = "pasta al forno"
Senang citer..pasta ni sedap laa and dia ada resepi dia yang tertertu...kalau men tibai jer pasta masak tumis macam apa lak asenyer annn?????...hohohoho
Boleh la tengok certain menu of pasta..Vee penah gak keje PIZZA HUT... memang Vee suke la makan Pasta die...macam2...tak semestinya kat pizza hut jer...tempat lain pon ader gak...macam kat..
Secret Recipe
Pasta Mania
Setakat ni kat situ la yang termampu lagi....kat hotel2 melambak kot menu pasta..boleh p mana2 la korang mahu...=)
okeyy ni cara nak wat doh pasta...ada yang simple method guna machine...and ada yang manual punyer...gune tangan lorrrrr....=)
Vee
sumber: of course la dari yang boleh dipercayai...
No comments:
Post a Comment